Droge ogen door airco in de auto

Droge ogen door airco in de auto

Zit je op een warme dag in de auto, dan hebben veel mensen een airco aanstaan. Het wordt aangenaam in de auto, je wordt niet suf en kunt je goed concentreren. En dan ineens voelen de ogen wat droog aan. Dit is het gevolg van de airconditioning of climatcontrol.

Airconditioning in de auto

De airconditioning in de auto zorgt ervoor dat de temperatuur in de auto daalt, tegelijkertijd ontvochtigt de airco ook de lucht. Lees meer over de werking van de airconditioning in de auto op Tunap.

Airconditioning ontvochtigt de lucht in de auto

Doordat de airco de lucht koelt én ontvochtigt in de auto, daalt de luchtvochtigheid. Een normale luchtvochtigheid zit tussen de 40-60%. Bij gebruik van een airconditioning of climat-control daalt deze luchtvochtigheid ineens richting de 10-20%.

Droge ogen in de auto

Bij normaal weer met een normale luchtvochtigheid zijn er bij de meeste mensen geen problemen met droge ogen. Echter daalt de luchtvochtigheid dan kunnen deze klachten wel ontstaan. Met name bij een lange rit in de auto waarbij de airco lekker aan staat, daalt deze luchtvochtigheid en ontstaan het droge ogen probleem. Er verdampt dan namelijk vocht van het oog en dit geeft een instabiliteit van de traanlaag op het oog. Gevolg: gevoel van droge ogen.

Droge ogen in de auto ook bij contactlensdragers

Net als bij mensen die geen contactlenzen dragen, hebben lensdragers snel last van droge ogen als er in een auto met airco wordt gereden. Op dezelfde manier als bij niet lensdragers: er verdampt vocht vanaf het oog én de contactlens. Dit voelt niet fijn aan.

Benodigde tijd: 5 minuten

Wat te doen aan droge ogen in de auto?

 1. Stel de temperatuur van de airco niet te laag in

  Optimaal is een temperatuur tot 5° onder de buitentemperatuur. De lucht wordt nog steeds gekoeld en de lucht wordt ook droger. Maar met een beetje geluk, voorkom je daarmee het gevoel van droge ogen.

 2. Oogdruppels

  Bij de oogzorgprofessional zijn speciale oogdruppels verkrijgbaar. Deze helpen om droge ogen te voorkomen. Er zijn ook druppels om juist het oog weer een beetje tot rust te laten komen, nadat je een lange dag in de auto hebt rondgereden met een brullende airco.

 3. Contactlenzen

  Draag je contactlenzen en merk je tijdens het autorijden dat je last hebt van droge ogen, dan kun je eerst het probleem aanpakken met oogdruppels. Rijdt je veel in de auto met de airco of climatcontrol aan, overleg dan met je oogzorgprofessional. Deze kan samen met jou bekijken of het beter is om over te stappen naar een ander type contactlens.

Dichtsbijzijnde oogzorgprofessional voor hulp bij droge ogen

Heb je last van droge ogen, neem dan contact op met een oogzorgprofessional bij je in de buurt. Deze kan je zeker verder helpen.

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

   Geef als eerste een reactie

   Geef een reactie

   Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.