Een oogmeting is geen druk op de knop

Een goede oogmeting is geen druk op de knop

Een goede oogmeting, wat houdt dat nu eigenlijk in? Waarom stelt die opticien zoveel vragen? Zo’n computer meting is toch wel okay, of niet soms? Een goede oogmeting kost tijd en inspanning, maar geeft je wel meer zekerheid.

Er zijn tegenwoordig brillenverkopers die met een druk op de knop de sterkte van jouw ogen weten te meten. Jij blij, want je hebt die moeilijke keuzes tussen glazen niet hoeven te maken. Waarom doen al die andere bedrijven dan toch zo’n uitgebreide test? Dat is absoluut niet om je pesten, maar om ervoor te zorgen dat jij een bril of contactlenzen krijgt, waarmee je optimaal kunt kijken.

Oogmeting met een druk op de knop

Een oogmeetcomputer of autorefractor meet het oog razendsnel. Vaak moet je in het apparaat naar een luchtballon of een snelweg met auto kijken. De opticien drukt een paar keer op een knop en de meting is gedaan. Dit is een globale meting, die al heel dicht bij de uiteindelijke meting ligt.
Heel gemakkelijk voor jou en effectief voor de opticien.

Toen de autorefractor nog niet bestond, moest de opticien met een speciaal lampje in je ogen schijnen. Dit lampje, de skiascoop, bewoog hij langzaam voor het oog met daarbij verschillende glaasjes om een reflectie in het oog de kunnen volgen en te neutraliseren. Ook daarbij hoefde je alleen maar in de verte te kijken. Ook bij deze manier hoef jij niets te doen, voor de opticien is het wel een stuk intensiever. Er was ook een voordeel voor de opticien: hij kon het oog beter beoordelen op bijvoorbeeld de aanwezigheid van staar.

Er zijn nog steeds opticiens die zo snel zijn met hun skiascoop, dat ze het evenaren met de autorefractor en soms met nog betere resultaten.

De pasbril

Na de meting met de computer of de skiascoop begint het echte werk. Je krijgt een pasbril op. Soms lijkt dit op een echte bril, waar de glaasjes los in gezet kunnen worden. Vaak is het een enorme unit, waar je achter moet zitten. Hierin zitten honderden glaasjes die de opticien handmatig of automatisch er voor kan zetten.

Letterkaart

En dan begint het lezen van letters en het kijken naar stippen en strepen. De opticien houdt telkens een ander glaasje voor en vraagt aan je of het beter of slechter wordt… of gelijk blijft. Veel mensen vinden dit moeilijk. Wees niet bang dat je een fout antwoord geeft, een goede opticien herkent eventuele foute antwoorden.

Tijdens dit meten gebeurt de fijn afstelling van de sterkte voor je rechter en linker oog. Vervolgens wordt er naar de balans tussen beide ogen gekeken. Dit lijkt op 3D testen en daar kun je zo ook wel mee vergelijken. Er wordt voor gezorgd dat er een goede balans komt tussen beide ogen, waardoor jij optimaal kunt kijken met je nieuwe bril of lenzen.

Nieuwe sterkte

Komt er uit de oogmeting dat je een nieuwe sterkte nodig hebt, dan zul je hier wel even aan moeten wennen. Voor sommigen is dat 5 minuten, anderen zijn hele kritische kijkers en hebben soms wel enkele dagen nodig om te wennen. Jouw opticien zal meteen met je doornemen wat je kan verwachten.

Een goede oogmeting in de buurt

Wil jij een goede oogmeting, meld je dan bij één van onderstaande adressen. Vaak is het handig om even een afspraak te maken, zo hoef jij niet te wachten en wordt alle tijd aan je besteed.

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      2 Comments

      1. Een vriend van mij adviseert mij ook om mijn ogen te laten meten. Ik zie al een tijdje minder goed en heb wellicht een bril nodig bij het autorijden. Ik ga gelijk even kijken of ik een opticien bij mij in de buurt kan vinden die mij verder kan helpen.

      2. Beste Vincent, wat goed van je dat je de ogen laat controleren. Vaak merkt je zelf weinig van de “achteruitgang” omdat het heel langzaam gaat. Mocht je op onze website nog geen opticien bij jouw in de buurt vinden, maar er wel eentje weet. Meldt dit bij de opticien, dan kan deze contact met ons opnemen en voegen wij met deze graag toe.

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.