Last van hooikoorts?

hooikoorts en contactlenzen

Er wordt vaak gezegd dat mensen met contactlenzen minder last hebben van hooikoorts. Dit is maar gedeeltelijk waar. De pollen kunnen de poreuze lenzen intrekken en dit geeft de allergische reactie. De ogen reageren hierop door extra eiwitten te produceren en daardoor slibben de lenzen langzaamaan dicht.

Er zijn zeker oplossingen, waarmee je minder last hebt van de hooikoorts als je ook contactlenzen draagt.

Zonnebril

Ben je buiten, draag dan een goede afsluitende zonnebril. Eentje die ervoor zorgt dat ronddwalende pollen minder makkelijk bij je ogen kunnen komen.

Daglenzen

Denk eens aan daglenzen. Je hoeft de contactlenzen dan niet schoon te maken en iedere dag draag je een vers nieuw paar lenzen, waar geen verontreinigingen meer inzitten.

Extra tips voor contactlensdragers met hooikoorts

Heb je zachte weeklenzen, maandlenzen of doe je nog langer met je zachte contactlenzen, dan hierbij een paar tips:

 • Reinig de lenzen goed. Zorg altijd voor goed gewassen handen en reinig dan pas de contactlenzen. Doe dit iedere avond. Hiermee verwijder je de achtergebleven eiwitten, vetten en resten van pollen. Een eventuele extra reiniger kun je via de contactlensspecialist of optometrist verkrijgen.
 • Zorg voor een conserveermiddelvrije of hypoallergeen contactlensvloeistof. Mocht je allergieën hebben, dan bestaat de kans dat je ook allergisch bent voor sommige conserveermiddelen die in je contactlensvloeistof zit. Bespreek dit met je oogzorgspecialist.

Er zijn ook speciale oogdruppels voor mensen die last hebben van hooikoorts. Sommigen zijn gewoon zonder recept via de contactlensspecialist of optometrist te verkrijgen. Werkt dit niet goed genoeg, dan zijn er nog speciale middelen via de huisarts op recept verkrijgbaar.

Is er geen houden meer aan en jeuken/tranen de ogen echt heel ernstig, stop dan tijdelijk met het dragen van contactlenzen en ga over tot een bril.

Afspraak maken voor een contactlenscontrole of een oogmeting?

Maak nu een afspraak bij een winkel bij u in de buurt voor een goede oogmeting of een contactlenscontrole. Ook als u de contactlenzen online heeft gekocht!

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

   2 Comments

   1. Wanneer het hooikoortsseizoen weer begint, probeer ik zoveel mogelijk mijn bril te dragen. Dit is een stuk aangenamer, omdat mijn ogen vaak erg pijnlijk zijn wanneer ik lenzen draag. Daglenzen kunnen inderdaad een goede optie zijn wanneer je af en toe geen bril wil dragen.

   2. Beste Marie,
    Dat is een hele goede oplossing. Er zijn meer oplossingen. Er zijn bijvoorbeeld oogdruppels via de huisarts verkrijgbaar. Let er dan wel op dat je eerst de oogdruppels gebruikt, dan een half uur wacht voordat je de zachte contactlenzen in doet. Dit om verkleuring van de contactlenzen tegen te gaan. Je zou ook nog kunnen denken aan Nachtlenzen. Je draagt dan ’s nachts de lenzen en overdag kun je dan scherp kijken met zonder bril of lenzen. Laat je in ieder geval even voorlichten door een goede oogzorgprofessional.

   Geef een reactie

   Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.