Reinigen van nachtlenzen

Reinigen van nachtlenzen, ook wel Ortho-K lenzen genaamd, moet op een speciale manier om zo verantwoord deze lenzen te kunnen dragen.

Er zijn hier een paar verschillende werkwijzen in, een aantal veel voorkomende worden besproken. Mogelijk heeft de contactlensspecialist of optometrist je een andere methode aangeleerd. Hou deze dan vooral aan.

Met een gewone reiniger en bewaarvloeistof de nachtlenzen reinigen

De nachtlens wordt ’s nachts gedragen. Voordat ’s ochtends de lenzen uit worden gedaan, dienen de handen gewassen te worden met een milde, desinfecterende zeep.
Nadat de lens is uitgehaald kan deze in de handpalm worden gelegd en worden er een paar druppels in de lens gedaan. Met de vinger van de andere hand kunnen nu kleine cirkel bewegingen in de lens gemaakt, waardoor het vuil wordt los gewreven. Doe dit ongeveer 20 seconden per lens. Spoel daarna de lens af met een zoutoplossing voor lenzen of met bewaarvloeistof. Bewaar de lenzen in de lenshouder met de bewaarvloeistof tot het volgende gebruik.
Vaak wordt 1x per maand een intensief reiniger gebruikt. Hierbij wordt de inhoudt van een ampul intensief reiniger in de lenshouder gedaan en na ca. 15 minuten is de lens schoon. De vloeistof moet dan geneutraliseerd worden met een andere ampul vloeistof.

Met een vloeistof met tabletten reinigen

Er zijn momenteel 2 speciale vloeistoffen met tabletten op de markt die een intensief reiniger bevatten. Everclean is een waterstofperoxide vloeistof met een tablet dat neutraliseert en de lenzen intensief reinigt. Cleadew is een vloeistof op basis van Povidon Jodium en een tablet dat neutraliseert en de lenzen reinigt.
Bij beiden is de werkwijze hetzelfde: was de handen goed met een milde, desinfecterende zeep voordat de lenzen worden uitgehaald. Haal de contactlenzen uit en doe ze in de lenshouder. Vul de lenshouder met de vloeistof en doe er een tabletje bij. Na de wachttijd, kunnen de lenzen ’s avonds weer worden ingezet.
Voordeel van deze vloeistoffen is dat de lens echt intensief worden gereinigd, ook in de hoeken van de lens en dat er minder kans op breken bestaat van de nachtlenzen tijdens het schoonmaken.

Dichtstbijzijnde nachtlenzenpecialist

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.