Zwemmen of douchen gevaarlijk met contactlenzen in?

Is het nu echt zo gevaarlijk om te douchen of zwemmen met contactlenzen in? Het risico dat er iets fout gaat is klein. Je wilt echter niet dat jou dit overkomt.

Af en toe komt het verhaal in het nieuws dat iemand een oog is kwijtgeraakt nadat het in contact is gekomen met water. Water zoals dat uit de kraan komt bevat bacteriën, virussen en andere verontreinigingen. 

Acanthamoebe

De acanthamoebe is een kleine parasiet. Een onbeschadigde huid houdt deze tegen. Het hoornvlies is ook een huidlaag en kan de acanthamoebe dus ook tegenhouden.
Zodra het hoornvlies beschadigt raakt, dringt de parasiet door en kan een infectie veroorzaken. Dit kan zo ernstig worden dat het oog moet worden verwijderd. Dat wil je echt niet meemaken…

Snel handelen

Merk je dat het oog geïrriteerd is, stop meteen met het dragen van contactlenzen. Maak direct een afspraak met de oogzorgspecialist. 
Geef aan wat er is gebeurd. Zo krijg je voorrang.  
Ben je er snel bij, levert het waarschijnlijk geen blijvende schade op en kun je na enige tijd weer veilig contactlenzen dragen.

Wat kan je zelf doen?

Zorg ervoor dat je contactlenzen nooit in contact komen met water. 
Ga nooit douchen met contactlenzen in. 
Ga nooit zwemmen met contactlenzen in, er bestaan zwembrillen op sterkte.

Zijn je daglenzen toch in contact gekomen met water, vervang deze dan door een nieuw paar. Heb je andere zachte contactlenzen, neem dan contact op met de oogzorgspecialist. Vaak kan deze de contactlenzen reinigen, zodat je ze weer kunt gebruiken.
Ditzelfde geldt voor harde contactlenzen. Deze kunnen worden gedesinfecteerd.

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.