Tennis en contactlenzen, de perfecte combinatie

Tennis en contactlenzen zijn de ideale combinatie

Topsporters weten het al langer, contactlenzen geven net dat beetje extra voor een topprestatie, ook bij tennis.

Het is niet alleen dat een bril vaak in de weg zit bij het tennissen, denk alleen al aan het afzakken terwijl jij lekker staat te spelen. Het geeft ook een veel breder gezichtsveld: je kijkt niet meer naar de rand van de bril of langs de bril heen. Ook heb je bij een bril vaak vertekening als je door de rand van het glas gaat kijken.

Bij contactlenzen heb je daar allemaal geen last van. Je ogen schieten op en neer om de bal te kunnen volgen en om te zien waar je tegenstander staat. Je kijkt altijd door het juiste deel van de lens en hierdoor heb je scherp beeld.

Wist je bijvoorbeeld dat je met de juiste training je ook het perifere zicht kunt gebruiken?

Perifeer zicht

Het perifere zicht is het makkelijkst uit te leggen met het kijken naar de sterren aan de hemel. Als je heel gericht naar één ster kijkt, dan zie je eromheen ook heel veel andere sterren die veel zwakker licht geven. Kijk je bewust naar die zwakkere ster, dan kan het zijn dat je deze ineens niet meer ziet. Het centrale deel van het netvlies kan alleen de heldere sterren zien en ziet ook kleur.

Het perifere zicht kan namelijk zwakkere lichtbronnen zien en kan geen kleur onderscheiden.

Dit extra perifere zicht wordt bijvoorbeeld gebruikt door de toptennissers. Zij zijn zo getraind, dat ze de bal zien aankomen en deze kunnen blijven volgen terwijl ze strak naar hun tegenstander kijken. De bal raakt het racket op een punt dat je normaal gesproken niet ziet. Het perifere zicht zorgt ervoor dat je precies weet waar bal, het racket en je arm zijn, terwijl je de tegenspeler kunt blijven volgen.

Veel topsporters worden hierop getraind.
Wellicht is het dat iets waar jij als tennisser ook op kunt gaan letten. Het is niet makkelijk, maar oefening baart kunst.

Wat in ieder geval helpt zijn goede contactlenzen. Het is niet alleen makkelijk als vervanging van de bril, maar ook om alles er haarscherp mee te kunnen zien op baan.

Daglenzen voor de brildragende tennisser

Draag jij graag je bril, maar vind je het lastig tijdens het tennissen. Dan kunnen daglenzen een goede optie zijn voor jou. Je zit dan niet met schoonmaakvloeistoffen en houdertjes. Je pakt gewoon iedere keer een schoon paar daglenzen.

Harde contactlenzen voor de zeer kritische tennisser

Als je echt op hoog niveau tennist, dan eis je ook het maximale van je ogen.
Het kan zijn dat jij een hele kritische kijker bent, die baat heeft bij het maximale contrast. Dan kunnen harde contactlenzen de oplossing zijn. Een andere naam voor harde contactlenzen is vormstabiele lenzen.

De oogzorgspecialist kan jou adviseren welke contactlenzen het beste voor jou zijn. Ook voor andere sporten heeft de specialist de juiste oplossing voor handen.

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !