Lenzen uitdoen voor oogmeting

lenzen uitdoen voor oogmeting

Het is soms onduidelijk of je bij de oogmeting van te voren de contactlenzen uit moet doen of niet. Dit is afhankelijk van het doel van de oogmeting en ook wat voor soort contactlenzen je hebt.

Zachte contactlenzen en een bril

Draag je momenteel zachte contactlenzen en wil je een bril naast je lenzen gaan dragen? Vaak is het mogelijk om dan gewoon met je lenzen in naar de winkel te gaan en daar je lenzen uit te doen voor een meting.

Wil je regelmatig langere tijd je bril dragen in plaats van je lenzen, dan is het verstandig om een dag lang je zachte contactlenzen niet te dragen en zonder lenzen in naar je afspraak te gaan om je ogen te laten meten.

Harde contactlenzen en een bril

Harde contactlenzen en een oogmeting doen voor een bril is een bijzonder verhaal. Gedurende het dragen van harde contactlenzen, kan het hoornvlies de vorm van de lens aannemen.

Dat is over het algemeen niet erg.

Echter draag je de lenzen een tijdje niet, dan gaat het hoornvlies terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Dat betekent dat de sterkte dan ook veranderd.

Wil je een bril naast je lenzen en wissel je die regelmatig met elkaar af, zorg dan dat je 1 dag geen lenzen draagt. Dan kan er een sterkte gemeten worden, waarmee je goed kunt kijken met je nieuwe bril.

Wil je echt een goede oogmeting, dan moeten de lenzen 3 weken uit. Er worden dan verschillende metingen gedaan en zodra de sterkte stabiel is, dan pas kan de definitieve sterkte bepaald worden. Soms duurt het ook langer dan 3 weken.

Overleg dus altijd met je oogzorgspecialist.

Nachtlenzen en een bril

Hiervoor geldt hetzelfde als bij harde contactlenzen. Juist bij nachtlenzen draait het concept in het tijdelijk afvlakken van het hoornvlies. Stop je met nachtlenzen, doe dit dan onder begeleiding van de oogzorgspecialist. Deze kan precies vertellen wat er gebeurt en kan je in de tussentijd vaak helpen met daglenzen.

Contactlenscontrole zachte contactlenzen

Je gaat met de contactlenzen in naar de contactlensspecialist. Deze doet een oogmeting terwijl jij jouw lenzen draagt. Hierdoor kan de specialist meten of de sterkte van de lenzen goed is of wat er veranderd moet worden.

Ga je over naar een ander type zachte contactlens, dan kan gevraagd worden om even een paar dagen geen lenzen te dragen. Dit zal altijd in overleg met de specialist plaats vinden.

Contactlenscontrole harde contactlenzen

Bij een contactlenscontrole van harde contactlenzen, ook wel vormstabiele contactlenzen genoemd. Dien je ook de met de contactlenzen in naar de specialist te gaan. Net als bij de zachte lenzen meet de specialist het sterkte verschil ten opzichte van de lenzen.

Ga je over op een ander type contactlenzen, bijvoorbeeld zacht of nachtlenzen, dan kan het zijn dat je gedurende enkele dagen tot enkele weken geen lenzen kunt dragen. Je zal dan een bril moeten dragen. Soms kun je ook tijdelijk daglenzen dragen. Jouw specialist kan je hierin het beste adviseren.

Contactlenscontrole nachtlenzen

De controle van nachtlenzen is een apart verhaal. Gedurende de gewenningsperiode zal jouw specialist je duidelijke instructies geven wanneer je met jouw contactlenzen in op afspraak moet komen en wanneer je kunt komen zonder de lenzen te dragen.

Bij een normale controle, kom je zonder je lenzen in. Je zal deze wel mee moeten nemen.

Ga je stoppen met nachtlenzen dragen, dan is er 2-4 weken nodig om de hele sterkte te stabiliseren voordat je over kunt stappen naar een bril of andere lenzen. Ook dit gaat in overleg met de oogzorgspecialist.

Afspraak maken voor een contactlenscontrole of een oogmeting?

Maak nu een afspraak bij een winkel bij u in de buurt voor een goede oogmeting of een contactlenscontrole. Ook als u de contactlenzen online heeft gekocht!

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

   2 Comments

   1. Bedankt voor het delen van deze informatie rondom oogmetingen. Ik draag zelf nachtlenzen en moet mijn ogen binnenkort weer laten meten. Ik ga mijn lenzen in ieder geval meenemen tijdens mijn consult!

   2. Beste Marie, wat leuk om te lezen dat je Nachtlenzen draagt. Neem wel even contact op met je oogzorgspecialist. Bij nachtlenzen is het soms wenselijk dat de lenzen gedragen worden tijdens het consult en de andere keer juist niet. Dit hangt een beetje af van het proces waar je inzit en de tijd van de dag waarop de meting plaats vindt. Mocht de optiekzaak waar jij naar toe gaat nog niet bij ons vermeld staan, laat ze dan gerust contact met ons opnemen.

   Geef een reactie

   Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.