Contactlenzen mee op wintersport

Contactlenzen mee op wintersport

Heerlijk genieten op de lange latten of op je snowboard in de sneeuw. Veel mensen gaan op wintersport en op het laatste moment wordt nog gedacht aan de contactlenzen. En dan komen de vragen.

Als je met het vliegtuig gaat, lees dan de tips in het artikel Contactlenzenvloeistof op vakantie en in het vliegtuig.

Skiën en zonnebril

Ideaal natuurlijk om contactlenzen te dragen tijdens het skiën. Je kunt dan gewoon jouw zonnebril of skibril dragen, zonder dat deze op sterkte hoeft te worden gemaakt.

Het is verstandig om een skibril te dragen tijdens het sporten. Je zorgt ervoor dat je ogen goed zijn omsloten, zodat er geen invallend of weerkaatsend zonlicht bij je ogen komt. Dat zorgt er niet alleen voor dat je geen last hebt van het scherpe licht, maar zorgt er ook voor dat de ogen niet aangetast worden door het UV licht. Net als tijdens de zonvakantie, is ook op wintersport een goede zonnebril noodzakelijk. Let er dus op dat je skibril of zonnebril een goed UV filter heeft. Voor de wintersport is dit een categorie 4 UV filter.

Wintersport en contactlenzen

Ga je lekker skiën, zorg er dan voor dat je ogen goed beschermd zijn door de zonnebril. Heb je geen zonnebril gedragen en merk je dat de ogen gevoelig zijn: stop dan direct met het dragen van je contactlenzen. Het is wellicht vervelend, maar dan had je maar een zonnebril moeten dragen. Vaak duurt het een week voor je ogen weer hersteld zijn, soms langer. Laat je ogen onderzoeken door een oogzorgspecialist.

Contactlenzen en kou

Ogen en kou zijn geen vrienden. Opnieuw is het belangrijk om je ogen echt goed te beschermen. Ook al is het niet zonnig, draag die skibril. Het is niet alleen vanwege het UV licht, maar ook om de kou tegen te houden. Je voorkomt bevriezing van de contactlenzen en de ogen. Naast bevriezing, bestaat er ook de kans op uitdroging door de lage temperatuur en lage luchtvochtigheid.

Heb je last van uitdroging en draag je contactlenzen, haal ze niet direct uit. Neem de tijd. Heb je oogdruppels om je ogen te bevochtigen, gebruik deze terwijl je de lenzen nog draagt. Doe dit een paar keer. Zo neemt de lens weer genoeg vocht op en is je oog weer goed vochtig. De lens is dan makkelijk te verwijderen. Heb je geen oogdruppels, maar wel een alles-in-1 vloeistof, gebruik dit als alternatief. In géén geval kraanwater gebruiken.

Merk je dat de ogen wat prikken, staak dan het dragen van de contactlenzen. Geef je ogen de rust om te herstellen.

Neem voor advies altijd even contact op met je oogzorgspecialist. Deze kan jou adviseren wat het beste is tijdens jouw wintersport.

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.