Droge ogen tijdens TV kijken

Last van droge ogen tijdens tv kijken

Zit je net lekker in te bingewatchen en ineens merk je dat je ogen prikken. Hoe komt dat toch dat je last van droge ogen hebt als je net lekker TV zit te kijken?

Weinig knipperen met de ogen

Tijdens het intensief televisie kijken, zoals bijvoorbeeld een serie op Netflix, gebeurt er hetzelfde als dat je achter je beeldscherm zit (of zelfs als je met je mobiel bezig bent). De ogen knipperen minder. En doordat je met je ogen minder knippert, gaat het laagje vocht op je oog verdampen. Het breekt als het ware open. En dan krijg je een droog / prikkend gevoel.
Normaal gesproken reageert het oog snel door te knipperen voordat die traanlaag openbreekt. Echter bij intensief kijken, wordt deze prikkel onderdrukt.

Normaal gesproken knipperen we ca. 20x per minuut met onze ogen. Bij intensief kijken naar de TV, beeldscherm of mobiel gaat dit aantal drastisch naar beneden. Sommige mensen knipperen nog maar enkele malen per minuut. En dat geeft irritatie….

Simpel gezegd is de oplossing om meer te knipperen. Daar moet je bewust mee bezig zijn. Dit is moeilijk en lukt het niet, dan zijn er nog alternatieven, zoals oogdruppels.

Oogdruppels helpen om de ogen vochtig te houden. Er zijn erg veel verschillende soorten en je kunt kiezen voor de goedkope producten, maar je kunt je ook laten adviseren door een specialist.
Deze bepaalt aan de hand van een vraaggesprek en een oogonderzoek wat er precies bij jou aan de hand is en kan de juiste oogdruppels adviseren. Het verschil zal merkbaar zijn!

Luchtkwaliteit is onvoldoende

In veel huizen wordt niet goed geventileerd. Hierdoor daalt de luchtkwaliteit. De lucht kan droog worden. Vaak merk je dit aan een droge huid, maar ook aan gevoelige ogen.

Oplossing is vaak eenvoudig: zorg voor ventilatie. Open ramen en deuren of zorg ervoor dat het ventilatiesysteem schoon is en goed functioneert.

Ook kan de lucht gevuld zijn met fijnstof. Bij fijnstof wordt vaak gedacht aan auto’s. Echter ook bij koken komt er veel fijnstof vrij en deze veranderen de luchtkwaliteit.
Door een goede afzuiginstallatie in de keuken is de fijnstof snel te verminderen. Ook geldt weer een goede ventilatie.

Niet de juiste contactlenzen

Het is ook mogelijk dat de contactlenzen die je draagt niet de juiste zijn. Hiervoor heb je al gelezen over de knipperfrequentie van de ogen en de luchtkwaliteit. Contactlenzen drijven als het ware op het oog. Hierdoor is er een uitwisseling van traanvocht met de lens, maar ook tussen de lens en de lucht. Er verdampt traanvocht vanaf de lens. En gaat dit sneller dan de toevoer, krijg je last van droge ogen.

Ook dit is weer simpel op te lossen. De specialist kan zien hoe stabiel de traanlaag van jou ogen is, hoeveel traanvocht er geproduceerd wordt en de kwaliteit hiervan. Op basis van deze informatie kan de specialist bepalen welke contactlens het meest geschikt is voor jouw ogen.

Afspraak maken voor een contactlenscontrole of een oogmeting?

Maak nu een afspraak bij een winkel bij u in de buurt voor een goede oogmeting of een contactlenscontrole. Ook als u de contactlenzen online heeft gekocht!

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.