Zijn contactlenzen gevaarlijk?

Soms denken mensen wel eens dat contactlenzen dragen gevaarlijk is. Wanneer er op een zorgvuldige manier wordt omgegaan met contactlenzen is dit niet het geval

Goed aanpassen

Als eerste dienen contactlenzen goed aangepast te worden door een contactlensspecialist of optometrist. Deze onderzoekt welke sterkte er nodig is, maar ook de bolling van het oog en maakt vaak een complete hoogtekaart van je hoornvlies. Tevens bekijkt de specialist de traanlaag en de algehele gezondheid van het oog.

Aan de hand van al deze resultaten, bepaald de specialist welke type lens geschikt is voor jou.

Wij raden dan ook af om zomaar een lenzen te gaan dragen, zonder een goede aanmeting. Ook het overstappen op een ander merk of type contactlens zonder overleg met je contactlensspecialist/optometrist wordt afgeraden. Niet iedereen is geschikt voor elke lens. En hoewel soms prijzen van een ander merk lens erg aantrekkelijk klinken, is de kans groot dat een dergelijke lens niet goed bij jouw oog past. Overleg altijd even met je specialist.

Onderhoud

Ook het onderhoud is erg belangrijk. Jouw specialist raadt een bepaald onderhoudsysteem met vloeistoffen aan. Deze zijn ook afgestemd op het materiaal van jouw contactlenzen en houden ook rekening met eventuele allergieën.  Laat je ook hierbij niet verleiden door een lage prijs van een andere vloeistof. Overleg altijd even.

Bij het schoonmaken van je lenzen moet je altijd een schoonmaakprotocol aanhouden wat bij jouw lenzen en vloeistof hoort.

Op tijd vervangen

Vervang de contactlenzen op het moment dat het hoort en laat je ogen en contactlenzen regelmatig controleren. Hoe vaak? Dat is afhankelijk van het type lenzen. Standaard is het 1x per half jaar. De contactlensspecialist/optometrist kan je hierin adviseren.

En nooit… nooit de lenzen in je mond doen. Dat is vragen om problemen. De mond bevat bacteriën die niet in het oog thuis horen en een ontsteking kunnen veroorzaken.

Bron afbeelding: Cosmopolitan / KATHLEEN KAMPHAUSEN

Afspraak maken voor een contactlenscontrole of een oogmeting?

Maak nu een afspraak bij een winkel bij u in de buurt voor een goede oogmeting of een contactlenscontrole. Ook als u de contactlenzen online heeft gekocht!

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.