Contactlenzen op iedere leeftijd

contactlenzen voor alle leeftijden

Er wordt vaak gezegd dat kinderen te jong zijn voor contactlenzen en dat ouderen niet meer geschikt zijn voor contactlenzen. Dat is onzin. Leeftijd speelt al lang geen rol meer.

Contactlenzen bij baby’s, peuters en kleuters

Er worden kinderen geboren met ernstige oogafwijkingen en om ervoor te zorgen dat ze geen groei- en leerachterstand krijgen op latere leeftijd, wordt vaak al direct na de geboorte begonnen met contactlenzen. Het is dan gewoon een pure noodzaak omdat een bril niet eens mogelijk is.

Dit is echt een specialisatie en niet iedere oogzorgspecialist kan dit. Daarnaast gaat het kind ook een intensief oogheelkundig traject in. Het aanpassen bij baby’s, peuters en kleuters gebeurt daarom ook vaak in ziekenhuizen met contactlensaanpassers/optometristen die gespecialiseerd zijn in het aanpassen van lenzen bij kinderen op erg jonge leeftijd.

Contactlenzen bij kinderen

Hoe jong kinderen ook zijn, het is geen belemmering om contactlenzen te dragen. Er zal wel aanvullend oogonderzoek nodig zijn, maar daar kan de oogzorgspecialist prima over kunnen informeren. Het is niet direct noodzakelijk om eerst bij het ziekenhuis langs te gaan. Indien toch nodig, kan de oogzorgspecialist prima een verwijzing maken.

Om het dragen van contactlenzen bij een kind tot een succes te maken, zijn er wel een paar belangrijke voorwaarden:

Motivatie

Het kind moet gemotiveerd zijn om contactlenzen te dragen. Wil het kind het niet en wordt het gedwongen om lenzen te dragen, dan zal het kind een weerstand krijgen tegen het dragen van contactlenzen.
Indien er een medische noodzaak is om contactlenzen te dragen en een kind is niet gemotiveerd, dan kan de oogzorgspecialist helpen om zowel de ouders als het kind spelenderwijs voor te bereiden op het oogonderzoek maar ook op het dragen van contactlenzen.

Zorg

Indien een kind niet goed voor zichzelf kan zorgen, bijvoorbeeld door niet uit zichzelf goed de tanden te poetsen, dan is te verwachten dat een kind ook niet goed zal omgaan met in- en uithalen van de contactlenzen en het reinigen ervan.
Wil je kind graag contactlenzen, maak dit dan bespreekbaar en zorg ervoor dat jouw kind wel die verantwoordelijkheid kan dragen. Het is gewoon mogelijk op die leeftijd.

Ouderen en contactlenzen

In het verleden kwam het moment dat mensen die al jaren tevreden contactlenzen droegen ineens niet meer zo blij waren. Het lezen werd een probleem en de contactlenzen zaten niet zo lekker. De leeftijd was bereikt dat contactlenzen vaarwel gezegd konden worden.

Inmiddels zijn er heel veel ontwikkelingen geweest. Zo zijn er tegenwoordig contactlenzen met een leesdeel, waardoor je op alle afstanden goed kunt kijken en lezen. Maar er zijn ook veel meer verschillende materialen waarvan contactlenzen gemaakt kunnen worden. Hierdoor kan een oog wat iets droger begint te worden, toch nog voorzien worden van een contactlens zodat comfortproblemen verdwijnen.

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist

De oogzorgspecialist kan helpen bij het vinden van de beste contactlenzen voor iedere oog van iedere generatie.

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.