Coronavirus besmetting via de ogen

Coronavirus besmetting via de ogen
Foto: SatirNet Safety

De ogen hebben mogelijk een belangrijke rol in de verspreiding van het coronavirus. Met simpele hulpmiddelen is de verspreiding van het virus via de ogen te voorkomen.

Een arts van de Universiteit van Peking denkt dat hij het Coronavirus heeft opgelopen doordat hij patiënten behandelde zonder dat hij oogbescherming droeg.

Het is hoe dan ook onverstandig om de mond, neus en ogen aan te raken met ongewassen handen.

De WHO (World Health Organization) beveelt naast ander beschermingsmiddelen ook het dragen van oogbescherming aan als je in contact staat met iemand die besmet is met het Coronavirus.

Coronavirus en de ogen

Het is algemeen aangenomen dat het Coronavirus wordt overgebracht door speekseldruppeltjes die door de lucht gaan, bijvoorbeeld na het hoesten. Op dezelfde manier zoals ook een gewoon griepvirus wordt overgebracht. Deze komen binnen via de mond en/of neus en soms ook in de longen tijdens het inademen van lucht.

Dr. Wang Guangfa, longarts aan de Universiteit van Peking, denkt dat hij het Coronavirus via de ogen in contact is gekomen met het Coronavirus tijdens de behandeling van besmette patienten in Chinese ziekenhuizen.

Dr. Guangfa meldde dat na contact met deze patiënten zijn linker oog ontstoken raakte, waarna hij koorts kreeg en een opbouw van slijm in zijn neus- en keelholtes. Na verder onderzoek is naar voren gekomen dat hij besmet is geraakt met het Coronavirus.

Dr Guangfa denkt dat hij besmet is geraakt via zijn linker oog, omdat hij geen oogbescherming droeg.

Dr. Jan Evens Patterson, professor in medicijnen en pathalogie van de Long School of Medicine’s, afdeling infectie ziekten van de Universiteit van San Antonio bevestigt dat het potentieel mogelijk is dat de infectie bij Dr. Guangfa op deze manier heeft plaats gevonden; speekseldruppels hebben mogelijk zijn ogen bereikt, waardoor hij geïnfecteerd is geraakt.

De symptomen van het Coronavirus

 • koorts
 • luchtwegklachten: denk hierbij aan hoesten, kortademigheid of longontsteking
 • mogelijke oogontsteking (conjunctivitis)

Diagnose van het Coronavirus

Het virus kan worden aangetoont door middel van laboratorium onderzoek.

Behandeling van het Coronavirus

Op dit moment is er geen medicatie voor de behandeling van het coronavirus. Mensen die geïnfecteerd zijn met het virus worden momenteel geïsoleerd.

Contactlensdragers wordt geadviseerd om de contactlenzen gedurende de ziekte niet te dragen. Zachte contactlenzen (dag-, week-, maandlenzen) dienen weggegooid te worden. Harde contactlenzen en zachte contactlenzen, die langer dan een maand meegaan, dienen op professionele wijze te worden schoongemaakt. Zie voor adressen onderaan dit artikel.

Preventie van besmetting met het coronavirus

Op dit moment worden de volgende adviezen (onder andere) gegeven om de besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken:

 • Regelmatig handen wassen met water en zeep gedurende minimaal 20 seconden. Dit is met name belangrijk na iedere keer dat er gehoest/geniest is. Ook voor en na de behandeling van een persoon die ziek is dienen de handen gewassen te worden. Daarnaast dienen de handen goed te worden gewassen voordat eten wordt bereid of voordat er gegeten wordt.
 • Dek je mond en neus af met een tissue tijdens het hoesten/niezen en gooi deze tissue direct weg met het afval.
 • Voorkom het aanraken van mond, neus en ogen met ongewassen handen.
 • Maak oppervlakten en spullen goed schoon en desinfecteer deze na aanraking. Denk hierbij ook aan deurklinken en speelgoed.
 • Blijf thuis als je ziek bent, tenzij er een medische noodzaak is. Overleg dit met de arts of het ziekenhuis.

Het RIVM geeft nadere adviezen over het Coronavirus, houdt de website van het RIVM in de gaten.

Dichtsbijzijnde oogzorgspecialist

Via onderstaande button kunt u de dichtstbijzijnde oogzorgspecialist vinden.

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

   Geef als eerste een reactie

   Geef een reactie

   Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.