Ik wil contactlenzen

Ik wil contactlenzen

Supergaaf dat jij contactlenzen wil! De eerste stap is gezet. Nu de volgende en daarom ben je waarschijnlijk op internet aan het zoeken naar informatie. Familie en vrienden zullen ook al wel wat informatie hebben gegeven, maar heb je daar ook daadwerkelijk wat aan? Kun je zomaar contactlenzen via internet bestellen? Moet je eerst naar een oogarts? Of kan het bij een opticien? En wat gaat daar dan allemaal gebeuren?

Wat wil jij met contactlenzen bereiken?

In eerste instantie zul je wel denken dat dit een rare vraag is, is toch duidelijk: alles duidelijk zien! Toch zit er meer achter.
Aan de hand van een vragenlijst, maak je voor jezelf duidelijk wat jouw wensen zijn. Deze lijst kun je later meenemen. Print dit artikel gerust uit en neem het mee naar je oogzorgspecialist.

Ik wil het volgende bereiken:

 • Scherp kijken met contactlenzen: JA / NEE
 • Lenzen afwisselen met een bril: JA / NEE
 • Bij speciale gelegenheden contactlenzen dragen (omschrijf): _________________________
 • Kunnen sporten met contactlenzen: JA / NEE, sport die ik beoefen: _________________________
 • Geen bril meer dragen: JA / NEE
 • De kleur van de ogen met lenzen veranderen: JA / NEE
 • Dat de contactlenzen het licht dempen als ik naar buiten ga: JA / NEE
 • Geen gedoe met schoonmaken van lenzen: JA/NEE
 • Mijn bijziendheid afremmen: JA/NEE
 • Overdag geen bril en geen lenzen dragen, maar ’s nachts wel: JA/NEE
 • Voor de 40+ mensen: Met contactlenzen zowel ver als dichtbij goed kunnen kijken: JA / NEE
 • Ik wil de volgende soort lenzen: HARDE / ZACHTE, reden _________________________

De oogzorgspecialist helpt bij de keuze van de contactlenzen

Zijn de ogen gezond dan hoef je niet eerst naar een oogarts. Het beste kun je een afspraak maken bij de oogzorgspecialist. In dit geval kies je voor een contactlensspecialist of een optometrist (De oogzorgspecialist kan altijd nog doorverwijzen als daar reden toe is). Neem dan ook je ingevulde vragenlijst mee, dan heb je een houvast.

Het aanmeten van contactlenzen

Tijdens de eerste afspraak met de oogzorgspecialist zal er van alles gevraagd worden, zoals leeftijd, je gezondheid, bepaalde ziektes en aandoeningen binnen de familie. Deze vragen zijn belangrijk om te bepalen of je geschikt bent voor contactlenzen en of er bepaalde type contactlenzen juist meer de voorkeur krijgen.

Sterkte opmeten van de ogen

Vervolgens wordt er gemeten hoeveel jij ziet zonder bril (of contactlenzen) en wordt bepaalt welke sterkte-correctie je ogen nodig hebben om alles scherp te kunnen zien. Let daarbij op dat de sterkte voor een bril anders is dan voor contactlenzen. Een bril staat tenslotte op je neus (ongeveer 1,5 cm van je ogen) en een contactlens ligt op het oog.
Meer informatie over de oogmeting
Lees meer over het verschil in sterkte tussen bril en contactlenzen

Gezondheid oog

Na de meting van de sterkte, wordt er naar de gezondheid van het oog gekeken. Dit wordt onder andere gedaan met een grote microscoop. De oogzorgspecialist kan hiermee een hoop beoordelen: het hoornvlies tot op de cellaag, maar ook de stabiliteit van de traanlaag, de lens in het oog, het oogvocht in het oog en zelfs het netvlies.

Bolling van het oog

De contactlens ligt op het hoornvlies. Om ervoor te zorgen dat de contactlens goed op het oog ligt, zijn de juiste maten nodig. Vergelijk het met een schoen: Je hebt niet alleen een maat (bijvoorbeeld 42), maar ook een voetbreedte en de hoogte van de leest. Dit geldt ook bij contactlenzen. Met behulp van een speciaal instrument, de corneatopograaf, kan het hoornvlies helemaal in kaart worden gebracht.

Kiezen van de juiste contactlens

Nu alle metingen zijn gedaan, wordt de ideale contactlens bepaald voor jouw ogen en jouw wensen. Kiest men voor een maatwerk contactlens dan wordt deze speciaal voor jouw op maat gemaakt.

Passen van de contactlens

Een rare term eigenlijk om te gebruiken, maar het klopt wel. De contactlenzen worden gepast. De oogzorgprofessional zet de contactlenzen in, dat is voor de eerste keer wel zo makkelijk . Daarna vindt er opnieuw onderzoek plaats: controle van de sterkte, passing van de lens en jouw eerste bevindingen.

Leren inzetten en uithalen van de contactlenzen

Nu de perfecte contactlens is gevonden, krijg je uitleg over het inzetten en het uitdoen van de contactlenzen. De assistent neemt vaak deze taak over en neemt de tijd om het je te aan te leren. In het begin gaat het vaak wat moeilijk, maar uiteindelijk lukt het je in een vloeiende beweging.

Afhankelijk van het type contactlens krijg je ook uitleg over het onderhoud van de contactlenzen. De totale uitleg duurt ongeveer een 30-45 minuten.

Vervolgafspraak

Een vervolgafspraak wordt gemaakt om te kijken hoe de contactlenzen bevallen, maar ook om te kijken of het oog goed reageert op de contactlenzen. Dit is een belangrijke afspraak.
Vanaf dat moment zul je ieder half jaar tot jaar op controle moeten gaan. Iedere keer wordt er gecontroleerd of de sterkte nog goed is en of het oog gezond is. Vergelijk het met een bezoekje aan de tandarts.

Contactlenzen niet via internet bestellen

Na het lezen van het aanpastraject zal wel duidelijk zijn dat het niet verstandig is om zomaar contactlenzen via het internet te kopen, of door deze zo uit het schap te pakken bij een drogist. Het is onduidelijk of je op dat moment wel de juiste sterkte en type lens kiest. Hierdoor kan er blijvende schade aan het oog ontstaan. En je merkt het in het begin niet, pas zodra het te laat is.

Regelmatige controle door een oogzorgspecialist is belangrijk. Deze kan direct handelen als de sterkte niet goed is, maar ook als het oog ergens op reageert. Wil je vanwege de prijs op internet bestellen? Als je contactlenzen, controles en service bij elkaar optelt, dan kom je vaak op ongeveer hetzelfde bedrag uit, maar heb je er wel een vertrouwd aanspreekpunt die jou kan adviseren over alles op het gebied van oogzorg.

De eerste keer contactlenzen

Jij wil contactlenzen. Laat deze dan eerst goed aanpassen bij een oogzorgprofessional in de buurt.

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

   Geef als eerste een reactie

   Geef een reactie

   Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.