Strontje op het ooglid, wat te doen

Strontje hordeolum op het oog

Een strontje zit niet daadwerkelijk in het oog, maar op de ooglidrand. De officiele benaming is een hordeolum en komt vrij vaak voor. Het is een ontsteking die meestal vanzelf weer overgaat.

Wat is een strontje op het oog?

Een strontje (hordeolum) is een pijnlijke rode bult op de rand van het ooglid. Het ziet eruit als een steenpuist of puistje en is meestal gevuld met pus. Het strontje vormt zich meestal aan de buitenkant van de ooglidrand. Soms wil het strontje zich ook vormen aan de binnenzijde van de ooglidrand, maar dit komt niet vaak voor.

In de meeste gevallen zal een strontje (hordeolum) na een paar dagen vanzelf verdwijnen. In de tussentijd is het mogelijk om op het gesloten oog een warme washand of warmtepack (in een doek gewikkeld) te doen. Let erop dat het niet te heet is in verband met kans op verbranding. Ook dienen de gebruikte materialen schoon te zijn, na gebruik goed wassen!

Symptomen van een hordeolum

De volgende symptomen horen bij een strontje op het oog (hordeolum):

  • Een rode bult, dat lijkt op een steenpuist of puist
  • Pijnlijk ooglid
  • Zwelling van het ooglid
  • Tranen

Een andere aandoening wat erg lijkt op een strontje is een chalazion. Een chalazion is een chronische ontsteking van een talgkliertje met een duidelijke grens van het bultje. Bij een chalazion is er géén sprake van een pijnlijke zwelling.

Oorzaken van een strontje

Een strontje wordt veroorzaakt door een infectie aan de talgkliertjes in het ooglid. De bacterie staphylococcus is verantwoordelijk voor de meeste infecties die een hordeolum veroorzaken.

Risicofactoren strontje bij het oog

Er is een verhoogd risico op een strontje (hordeolum) wanneer:

  • De ogen/oogleden worden aangeraakt met ongewassen handen
  • Er contactlenzen worden ingezet, zonder dat deze goed zijn gedesinfecteerd
  • Voor het slapen gaan de make-up niet is verwijderd
  • Cosmetica welke over datum is, gebruikt wordt.
  • Cosmetica door meerdere personen gebruikt wordt (denk ook aan de monsterverpakkingen bij drogisterijen!)
  • Er sprake is van blepharitis, dit is een chronische ontsteking aan de rand van de oogleden.
  • Er de huidaandoening rosacae aanwezig is.

Benodigde tijd: 1 minuut

Wat kun je doen om een strontje (hordeolum) te voorkomen?

  1. Was de handen

    Was je handen regelmatig met water en zeep of gebruik een desinfecterende handgel. Zorg er ook voor dat je de ogen en oogleden niet aanraakt.

  2. Let op met cosmetica

    Gooi oude make-up weg. Op de verpakking staat een klein icoontje van een potje met een open deksel, met daarbij 1M, 3M, 6M etc. Dit betekent dat de verpakking na openen nog 1, 3, 6 maanden houdbaar is. Zorg ervoor dat je geen cosmetica met anderen deelt. Zo voorkom je besmetting. En ga niet met make-up slapen.

  3. Desinfecteer contactlenzen

    Zorg ervoor dat de contactlenzen schoon en gedesinfecteerd zijn. Was je handen voordat je aan de contactlenzen komt en volg het advies van je oogzorgprofessional over de manier waarop de contactlenzen moeten worden gereinigd.

  4. Gebruik regelmatig warme compressen

    Heb je vaker last van een strontje bij het oog, gebruik dan regelmatig warme kompressen. Dit kan helpen bij het voorkomen van nieuwe strontjes.

  5. Behandel blepharitis

    Heb je last van blepharitis, zorg dan voor een goede behandeling. Jouw oogzorgprofessional kan je hierbij helpen en adviseren.

Behandeling van een strontje bij het oog

Een hordeolum of strontje bij het oog verwijnt vaak vanzelf. Een warm kompres kan hierbij helpen.

Verdwijnt de hordeolum/strontje niet vanzelf, dan kan de oogzorgprofessional je doorverwijzen naar een oogarts. Deze kan antibiotica voorschrijven en gaat soms over tot een operatie. Hierbij wordt een kleine incisie gemaakt, zodat het pus eruit kan komen. Uiteraard gebeurt dit laatste onder plaatselijke verdoving.

Contactlenzen en een strontje bij het oog

Draag je contactlenzen en heb je last van een strontje (hordeolum), dan is het verstandig tijdelijk geen contactlenzen te dragen tot de ontsteking volledig is genezen. Zorg er ook voor dat de contactlenzen goed gedesinfecteerd worden. Of gebruik een nieuw paar. Jouw oogzorgprofessional kan je hierin adviseren.

Veroorzaakt corona een strontje bij het oog?

Er is veel te doen rondom het corona / COVID-19 virus. Er is ook nog een hoop onduidelijk. Een strontje wordt veroorzaakt door een bacterie en niet door een virus. Wel kan het zijn dat door ziekte het immuunsysteem niet goed functioneert, waardoor je ook meer vatbaar bent voor bacteriën.

Oogzorgprofessional in de buurt

Heb jij last van een strontje bij het oog (hordeolum), neem dan contact op met een oogzorgprofessional bij jouw in de buurt. Deze kan je helpen en van advies voorzien.

Maak online een afspraak voor een oogmeting bij een Pearle vestiging bij jou in de buurt !

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.